Головна » 2018 » Липень » 22 » Криза підліткового віку, або Як поводитись у незнайомій компанії
12:05
Криза підліткового віку, або Як поводитись у незнайомій компанії

За традиційною класифікацією підлітковим вважається період розвитку особи від 10 – 11 до 14 – 15 років. А найскладніший час у житті підлітків припадає на 13 – 14 років, бо саме тоді вони найбільше схильні відчувати невпевненість у собі та неповноцінність. Тому цей період у житті молодої людини дослідники називають складним, критичним, зламним, перехідним і кризовим.

Зазвичай у цьому віці діти прагнуть звільнитися від опіки дорослих, стати незалежними, самостійними, що спонукає їх балансувати на межі дозволеного та недозволеного. Грубість, упертість, ігнорування вимог дорослих, спротив нормам і правилам поведінки – це ознаки, які супроводжують загострену потребу підлітка в самостійності, в самоствердженні себе як особистості.

Хоча більшість батьків і витрачає багато часу, енергії та любові, щоб дати своїм дітям усе найкраще, проте інколи уявлення дорослих про це «найкраще» не збігається з поглядами підлітка.

У перехідний період від дитинства до дорослості підліток відчуває особливу потребу в спілкуванні з однолітками. І задоволення цієї потреби зазвичай відбувається в неформальних групах або компаніях.

Усі ми живемо, спілкуючись між собою. Але часто спілкування буває проблемним. Далеко не всі вміють швидко адаптуватися в нових умовах, налагоджувати контакти, особливо це стосується підлітків.

Тому, щоб уберегти дітей від впливу асоціальних груп, батьки повинні більше часу приділяти дітям, з розумінням і терпінням ставитись до їхніх проблем і переживань, бути друзями і порадниками, навчати поведінки в незнайомих компаніях.

Як це зробити найкраще, знають фахівці Обласного методичного кабінету Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Київської області. Вони пропонують 10 корисних настанов, які батьки можуть дати своїм дітям, щоб убезпечити їх від неприємностей:

  1. У будь-якій компанії будь доброзичливим і толерантним.
  2. Одразу ознайомся з принципами спілкування в новій компанії, її інтересами – чи збігаються вони з твоїми.
  3. Намагайся запам’ятати імена нових знайомих.
  4. Поводься природно. Нещира поведінка в малознайомій компанії завжди привертає увагу й викликає негативні емоції.
  5. Уважно слухай інших, підтримуй спільну розмову, але не перебивай співрозмовників. Краще спочатку послухати, а потім «показувати» себе.
  6. Якщо не хочеш відповідати на особисті запитання, – пожартуй або усміхнись.
  7. Не відповідай на образливі жарти, провокації, агресію. У цьому разі краще швидше піти з такої компанії.
  8. Жартуючи, не ображай нікого, особливо це стосується зовнішності, манер, поведінки тощо.
  9. Не говори ні про кого погано, особливо про відсутніх. Не підтримуй таких розмов – краще промовч або відійди.
  10. Уникай агресивних компаній узагалі. Особливо, якщо вони вживають алкоголь, наркотики або чинять протиправні дії. Це може мати дуже погані наслідки.

А дорослим хочеться нагадати: любіть своїх дітей і не соромтесь говорити їм про це, не відгороджуйтесь від них стіною байдужості та заклопотаності. Відтак діти більше вам довірятимуть і менше шукатимуть розради в сумнівних компаніях.

А ще – частіше усміхайтесь! Адже, як зазначив знаний американський психолог, педагог і письменник Дейл Карнегі, який розробив теорію успішного та безконфліктного спілкування, усмішка – це «…засіб, створений природою для розв’язання всіх проблем».

 

За матеріалами http://pedpresa.ua/163402-kryza-pidlitkovogo-viku-abo-yak-povodytys-u-neznajomij-kompaniyi.html

Переглядів: 324 | Додав: Діна | Теги: підліткова криза, Славутицька ЗОШ №4 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: