Головна » 2017 » Січень » 24 » Поради педагогам та батькам як уникнути ситуації булінгу в житті дитини
13:46
Поради педагогам та батькам як уникнути ситуації булінгу в житті дитини

 Як дітям реагувати на знущання

Діти цілком природно відчувають страх і засмучення, коли їх утискають інші діти. Але вони можуть перешкоджати буллінг, демонструючи впевненість і не приймаючи те, що відбувається з ними близько до серця.

Цькування, булінг (англ. bully — залякувати, цькувати, задирати) — прояв агресії з подальшим залякуванням особистості і появою можливості її повного підпорядкування собі і своїм інтересам. Така поведінка дає можливість людині самоствердитися за рахунок когось, заслужити собі загальний авторитет. Насправді задирака приховує свою неспроможність і слабкість.

Діти не повинні ображати або битися з тими, хто над ними знущається, оскільки це може привести до більшої агресії і, можливо, до серйозних травм. Навчіть дитину звертатися по допомогу до дорослих або іншим одноліткам, якщо він відчуває небезпеку.

Якщо дитина піддається тиску або залякування в Інтернеті або за допомогою текстових повідомлень по телефону, він не повинен відповідати на отримані загрози. Найкраще, якщо він покаже отримане повідомлення дорослим і заблокує номер недоброзичливого відправника. Постарайтеся забезпечити безпеку дитини в Інтернеті і порадьте приймати повідомлення тільки від тих людей, яких він добре знає.

Якщо утиск має місце в реальному світі, дайте дитині такі поради:

  • Якщо це безпечно, поговори з дитиною, який намагається тебе образити. Подивися йому в очі і рішуче, але спокійно скажи йому: «Дай мені спокій» або «Я тебе не боюся».
  • Іди від дитини або групи дітей, які намагаються тебе образити. Діти, яких намагаються образити, не повинні тікати (навіть якщо їм дуже хочеться). Це може посилити відчуття влади у кривдників.
  • Розкажи дорослим про те, що трапилося. Дитина повинна заздалегідь знати, до кого з учителів або шкільного персоналу він може звернутися і розповісти про інцидент.
  • Діти, які бачать, як ображають іншу дитину, також повинні негайно звертатися за допомогою до дорослих.

Діти можуть турбуватися про те, що іншим дітям не сподобається те, що вони шукають допомоги у дорослих, розповідаючи про свої неприємності. Але звернення за допомогою до дорослих - це єдиний спосіб вирішення проблеми. У деяких випадках дитина може попросити дорослих про те, щоб вони не розкривали його ім'я одноліткам.

Якщо дитину ображають

Утиск і знущання мають місце тоді, коли діти замкнуті і не звертаються за допомогою до інших людей. Переслідування може мати не тільки грубий, але і тонкий емоційний характер і дуже болісно сприйматися дитиною. Такий тип знущання називається емоційним або соціальним знущанням і призводить до вираженої соціальної ізоляції потерпілого. Даним видом буллінг важко керувати, адже він викликає не фізичне, а емоційний біль, походження якої дуже непросто пояснити дорослій людині.

Дівчата, які труять іншу дівчинку, як правило, використовують саме цей вид знущання. Відносно хлопчиків буллінг, як правило, має як фізичний, так і емоційний характер одночасно. І хлопчики, і дівчатка можуть бути об'єктом емоційного знущання.

І хоча в цьому випадку не існує простих рішень, такі стратегії можуть бути корисними.

  1. Визнайте існування проблеми. Спроба ігнорувати образлива поведінка не змусить кривдника змінити своє ставлення до дитини. Допоможіть дитині визнати, що проблема існує і що ви допоможете йому пройти через труднощі. Також допоможіть дитині зрозуміти, що він в цьому не винен.
  2. Використовуйте рольові ігри для того, щоб змоделювати правильну поведінку дитини. Практикуйте разом з ним конструктивні реакції на образливі зауваження або дії до тих пір, поки вони не будуть доведені до автоматизму і не стануть природними для дитини. Допоможіть йому придумати різні сценарії того, як він міг би вчинити у разі небезпеки. Придумуйте і моделюйте абсурдні або обурливі ситуації в ігровій формі, щоб не налякати, а навпаки, вселити впевненість в вашої дитини. Крім того, практикуйте використання гумору як способу бути ассертивної. У деяких випадках ваша дитина могла б сказати щось на кшталт: «Будь ласка, припини, ти занадто багато дивишся телевізор!» Або просто: «Не треба!» І віддалитися від потенційного кривдника. Такого роду творче мислення може допомогти вашій дитині зняти напругу і придбати деякий контроль над подібними ситуаціями.
  3. Заохочуйте дитину розвивати інтереси в іншому мікросоціальному середовищі. Переконайте його зустрічатися з друзями, які розуміють і цінують його. Допоможіть дитині знайти себе там, де він відчуває, що його приймають і чекають. Допоможіть дитині розібратися, що собою являє справжня дружба, і поясніть йому, як слід вибирати друзів.
  4. Поговоріть з керівництвом школи. Якщо знущання відбувається в певних соціальних ситуаціях або на певних шкільних заходах (наприклад, в роздягальні перед уроком фізкультури), іноді простіше звільнити дитину від нього. Це не завжди найкращим чином відповідає інтересам дітей, тому через страх розчаруватися вони бояться прийняти таке рішення. Обов'язково запитайте у дитини, чи дійсно він хоче продовжувати брати участь в подібних ситуаціях або заходах. Крім згаданих кроків ви можете попросити вчителів робити так, щоб ваша дитина якомога менше стикалася і проводила час з потенційними кривдниками.
  5. Поясніть дитині, щоб вона уникала груп дітей, які ображають інших. Іноді дитина, яка уникала подібних груп, раптом може отримати «запрошення» увійти до складу однієї з них. Розкажіть їй про непостійність таких «дружніх відносин».
  6. Детально розкажіть про якості, якими повинні володіти справжні і вірні друзі.
    Нехай ваша дитина знає, що ви завжди на її боці. Ви не можете сформувати ідеальну відповідь на цю проблему. Але ви можете допомогти дитині тим, що будете завжди готові вислухати її і намагатися зрозуміти її почуття і разом придумувати способи впоратися з буллінгом.

За матеріалами статті http://ru.childdevelop.com.ua/articles/conflict/3010/

Переглядів: 456 | Додав: Діна | Теги: Блог психолога, поради як уникнути булінгу у школі | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: